Kardiyoloji alanındaki teknolojik gelişmeler ve artan tecrübe sayesinde kalp kapak hastalıklarının tedavisi rahatlıkla girişimsel yöntemlerle yapılabilir. Özellikle cerrahi açıdan yüksek riskli, yaşı ilerlemiş, kronik rahatsızlığı olan ve genel sağlık durumu ameliyata uygun olmayan aort kapak hastaları, girişimsel bir yöntem olan TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) ile tedavi edilebilir.
TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) aort kapağının anjıyoyografik yöntemle değişimini sağlayan minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Yakın zamana kadar cerrahi olarak aort kapağının değişimi tek tedavi seçeneği iken son yıllarda ameliyatsız, göğüs açılmadan aort kapağının değiştirilmesi bu yöntemle mümkün hale gelmiştir.
Aort damar oksijenden zengin kanı vücuttaki tüm organlara taşıyan en büyük arterdir. Bu artere kalpten gelen kan aort kapağından geçerek ulaşır. Eğer aort kapağının yeterli açılmasına engel olan bir durum söz konusu olursa kan kalpten damara yeterli miktarda geçemez, biz bu duruma aort darlığı deriz. Bu durumda hem kalp daha fazla çalışır hem de vücut yeterli kanı alamaz. Sonuçta kişide çeşitli semptomlar meydana gelir. Hayati bir risk teşkil eden aort kapağı darlığının giderilmesi için bu kapağın değiştirilmesi gerekir. Cerrahi ya da minimal invaziv olarak gerçekleştirilebilen bu işlemlerden biri TAVI yöntemidir. TAVI yöntemi ile minimum kesi açılarak kişinin aort kapağının değiştirilmesi sağlanır. Başlangıçta sadece ameliyat şansı olmayan hastalara uygulanırken, daha sonra ameliyat riski çok yüksek olan hastalar, ameliyat riski orta derecede yüksek olan hastalar ve yakın zamanda da ameliyat riski düşük olan hastalar için de bir seçenek olarak kabul görmüştür.
Aort darlığı kişinin yaşamsal fonskiyonlarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Aort kapağının daralması vücuda kan akışını azaltır ve kişide çeşitli şikayetlere neden olur. Bu semptomlar şunlardır:
İşlem lokal anestezi ile hafif sedasyon (rahatlatıcı ilaç verilerek) yapılmaktadır. Kasık atardamarından girilerek içine kapakçık yerleştirilmiş borucuk yardımı ile kalbin aort kapağına ulaşılır. Kalbe iletilen borucukla kapağın yerleştirilmesi gereken noktaya ulaşıldıktan sonra büyük bir stent üzerine monte edilmiş kapak o bölgeye yerleştirilir. Kapağın doğru yerleştirildiği ve iyi çalıştığı görüntüleme yöntemleriyle gösterildikten sonra işlem sonlandırılır. TAVI yönteminde kesinlikle herhangi bir kesi yapılmamaktadır.
Yaklaşık bir saat süren TAVI işlemi sonrası hasta kontrol amaçlı olarak bir gece hastanede kalır ve çoğunlukla ertesi gün veya bir gün sonra taburcu edilir.
İşlem sonrası hastalar belli aralıklarla kalp doktoruna kontrole gelir. İşlem sonrası hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekir fakat bu ilaçlar kanama riski düşük ilaçlardır. Bu yöntemin normal cerrahi yönteme bir üstünlüğü de buradan gelmektedir.
TAVI işlemi ile aort kapağının değişimi göğüs açılmadan kasıktan girilerek, hiçbir kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Genel anestezi gerekmemesi, anesteziye bağlı sorunlar ve komplikasyonların olmaması nedeniyle çok önemli bir avantajdır. TAVI işlemi sonrası hastalar çok kısa süre hastanede kalmakta ve çok kısa sürede günlük yaşamlarına dönmektedir.
Bugün için saf aort kapak yetmezliği olan hastalara; takılacak kapağın tutunabileceği kireçlenme yoksa özellikle TAVI işlemi önerilmemektedir fakat yeni geliştirilen bazı TAVI kapakları sayesinde bu tür hastalara da yakın zamanda bu işlemler yapılacaktır.
Hemen Arayın
Email İle İletişime Geçin
7/24 Danışma İmkanı