Mitral kapak yetmezliğinde daha önceleri açık cerrahi dışında alternatif yokken, günümüzde geliştirilen yeni teknik ve cihazlarla bu sorun aşılmıştır, artık bu yeni tekniklerle ileri yaş ve cerrahi riski yüksek hastalar için ameliyatsız çözümler oluşmuştur. Bu yeni tekniklerin en önemlilerinden olan ve göğüste kesi olmadan kasıktan anjıografi yöntemi ile yapılan MitraClip Tedavisi özellikle nefes almakta zorlanan, sık sık hastanelere akciğer ödemi ile yatan hastaların, nefesini düzeltip, hastaneye yatışlarını azaltan ve uzun vadede kalbin bozulmasını önleyebilecek bir yaklaşımdır.
MitraClip mitral kapak yetmezliğinde uygulanan minimal invaziv bir tedavi metodudur. Bu yöntemle kaçağa sebep olan kapak aparatlarının mandallama yöntemi ile tamiri yapılmaktadır. Klasik mitral kapak ameliyatları göğüs açılarak yapılmaktadır. Robotla da bu tedavinin yapılması mümkündür fakat robotla da göğüste bir takım kesiler yapılmaktadır. MitraClip metodu ise tümüyle anjiyografi yöntemiyle yapılmaktadır. Göğüste hiçbir kesinin olmadığı, kasıktan yapılan bir işlemdir.
İleri yaş hastalar genellikle vücut yıpranmasına bağlı olarak başta mitral ve aort kapaklar olmak üzere bir çok ciddi kalp kapak problemleri ile karşılaşır. Bu hastalara çoğunlukla ameliyat önerilir fakat bu ameliyatlar ileri yaş hastalar için önemli sıkıntıları da beraberinde getirir. Ayrıca bu problemlerin çözümü ne yazık ki klasik yöntemlerle her zaman mümkün olmamaktadır. Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ileri yaştaki hastalarda kötü sonuçlara neden olabiliyor bu nedenle bazen hastalara müdahale edilemez ve hastalar kaderlerine terk edilir. Özellikle uzun yıllar sigara kullanımı olan yaşlı hastalar akciğer sorunlarının yanı sıra başka hastalıklarla da karşımıza çıkabilir. Bunun yanında geçirdikleri kanser operasyonları, diyabet, inme gibi eşlik eden hastalıkları olabilir. Bu tür durumlar yaşlı hastaların ameliyat edilmelerine engel teşkil eder. Açık kalp cerrahisini kaldıramayacak hastalarda daha düşük riskli olduğu için, yüksek riskli, eşlik eden başka hastalıkları olan, yaşı ilerlemiş hastalarda MitraClip Tedavisi rahatlıkla yapılabilir. Fakat günümüzde halen standart tedavi metodu kapağın görülerek tamir edilmesidir. Bunu açık kalp cerrahisiyle kalp damar cerrahları yapar, MitraClip işlemi ise girişimsel kardiyologlar tarafından yapılmaktadır.
Mitral kapak ön ve arka yapraktan oluşmaktadır. Anjiyografi metoduyla özel kataterlerle lokal anestezi sonrası kasık toplardamarından girilip, karın içindeki büyük toplardamara geçilerek kalbe ulaşılır. Sonrasında damar içindeki kateter kanalıyla mitral kapak seviyesine kadar MitraClip cihazı ulaştırılır. MitraClipin kanatları bu noktaya ulaştığında açılmaktadır. Problemli olan mitral kapak kısımları MitraClip cihazının kanatları altına alınır, dikiş halkaları serbest hale getirilir ve hedeflenen kapak yapısı sağlanınca dikişler karşılıklı olarak tutturulur. Bu noktada kapakta yeterli kapanma olup olmadığı kontrol edilir. Bu şekilde kapak tamir edilmiş olur.
MitraClip işlemi ortalama 60 ile 90 dakika arası süren bu işlemdir.
Hastaların 2 veya 3 gün hastanede yatması gerekir.
Mitraclip öncesinde hastalara yemek borusundan ekokardiyografi işleminin (TEE) yapılması gerekmektedir. İşlem entübasyon eşliğinde yapılacağı için hasta ve yakınları ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir, anestezi doktorunun onayı alınmalıdr. Kardiyoglar bizatihi tüm süreçte aktif görev almalıdır.
En büyük avantajı minimal invaziv bir işlem olması, hastanın göğüs kemiğinin kesilmemesidir. Cerrahiye göre hastanede yatış süresi çok daha kısadır ve ayrıca kanam potansiyeli yüksek warfarin tarzı güçlü kana sulandırıcılara ihtiyaç duyulmaz
Genellikle kasıktan lokal anestezi verilerek yapılan bir işlem olduğu için minimal bir ağrı hissedilir.
Bu girişimsel yöntem sonrasında hastalar, çok kısa sürede günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir.
MitraClip Tedavisinde çok net kriterler olmamakla birlikte, en önemli kriter ileri düzeyde mitral yetersizlik olmasıdır. Mitral yetersizliğin sebebinin romatizmal kalp hastalığı olmaması gerekmektedir. Bu tür kapaklar kireçlidir, işlem sonrası mitral kapak darlığına sebep olabilr. Günümüzde kalp yetersizliğinin eşlik ettiği mitral yetersizliğinde MitracCip İşlemi ön plana geçmiş durumdadır. Mitral kapak prolapsusu hastalarında da bu yöntem kullanılabilir.
İşlem öncesi başlanmış olan birtakım kan sulandırıcı ilaçlar, işlem sonrası devam edilmelidr. Hastaların uygun bir rehabilitasyon programı ile yaşam tarzları ve egzersiz durumları ayarlanmalıdır. Takip eden süreçte hastaların yakın takibi yapılıp tedavileri düzenlenmelidir.
Yapılan araştırmalar güvenli bir işlem olduğunu göstermektedir. Bunun yanında araştırmalara göre mitral yetersizlikte ciddi azalmaları sağladığı, kalp yetersizliğine bağlı hastaneye yatışlarda düşüş olduğu bilinmektedir. İyi merkezlerde işlem başarısı %100’e yaklaşmaktadır.
Bir yaş sınırı yoktur. Her yaşta potansiyel olarak uygulanabilir. Genel olarak cerrahi riski yüksek olan hastalarda uygulanması gerekir. Genç mitral yetersizliği olan bir hastada yüksek risk yoksa çok da önerilmemektedir.
İşlem sonrasında hastanın öncelikle kalbe bağlı nefes alamama, nefes düzensizliği yakınmalarında azalma meydana gelir, uykuları düzenli bir hale gelir ve hastaneye yatış sıklığı belirgin olarak azalır. Ayrıca kalbin boyutları küçülür; kalp büyümesi durur ve hastaların hareket kapasiteleri belirgin artar.
Hemen Arayın
Email İle İletişime Geçin
7/24 Danışma İmkanı